بررسی سلکتور تعویض دنده

سلکتور تعویض دنده به راننده این امکان را می دهد که دنده را در گیربکس دستی تغییر دهد. شما باید دنده ها را عوض کنید تا وسیله نقلیه شما به حرکت درآید، صرف نظر از اینکه با گیربکس اتوماتیک یا دستی عرضه می شود، اما دقیقاً یک فشار یا کشیدن ساده شیفتر ماشین بر حرکت وسیله نقلیه شما تأثیر می گذارد؟

سلکتور تعویض دنده بخش بسیار حساس و قابل تنظیمی است که عملکرد تعویض دنده را در سیستم دنده یک وسیله نقلیه اتوماتیک انجام می دهد. محل قرارگیری این قطعه باعث می شود دنده ها به درستی جابجا شوند و در صورت آسیب دیدن این قطعه ممکن است گیربکس آسیب ببیند.

هر کسی که یک وسیله نقلیه گیربکس اتوماتیک داشته باشد احتمالاً در مورد قطعه ای به نام انتخابگر گیربکس در سیستم گیربکس اتوماتیک خودرو شنیده است. این قطعه یکی از قسمت های مختلف سیستم گیربکس خودرو است که به جعبه متصل می شود.

سلکتور گیربکس چیست؟

انتخابگر گیربکس (Preselector Gearbox) قطعه کوچکی است که بر روی جعبه دنده اتوماتیک خودرو نصب شده و از طریق کابل به کامپیوتر گیربکس متصل می شود. این ویژگی به راننده این امکان را می دهد که در صورت نیاز دنده ها را تعویض کند. رانندگان همچنین از این ویژگی برای تعویض دنده ها به بالا و پایین استفاده می کنند.

به طور کلی کلمه سلکتور از کلمه انگلیسی picker به معنی جمع کننده می آید. انتخابگر گیربکس وظیفه انتخاب دنده را بر عهده دارد.

وظیفه سلکتور دنده چیست؟

تعویض دنده قابلیتی است که به شما امکان تعویض دنده را می دهد. این بخش از خودروی خودران تشخیص موقعیت تعویض دنده را در حین پرواز آسان می کند. بر اساس نتایج این بخش، جریان می‌داند که کدام دستگاه را اجرا کند؛ بنابراین با توجه به کار انتخابگر خودرو، این قطعه یکی از مهم ترین قطعات در قدرت رانندگی خودرو است و اگر مشکلی در کار آن رخ داد، می توانید سعی کنید با وسیله نقلیه به جلو حرکت کنید. برگردید و ابزار را در D قرار دهید. گیربکس به طور خودکار پایین می آید.

علاوه بر تمامی این موارد، مشکلات دیگری نیز می تواند وجود داشته باشد که نشان دهنده خرابی انتخابگر اتوماتیک گیربکس بوده و به گیربکس آسیب برساند. با این حال، نشانه‌های این خرابی‌ها می‌تواند بسیار محسوس باشد؛ بنابراین قبل از اینکه گیربکس شما آسیب ببیند، حتما آن را برای تعمیر به یک تعمیرگاه حرفه‌ای خودرو ببرید.

وظیفه سلکتور دنده چیست؟

وظیفه سلکتور دنده چیست؟

همانطور که می دانید گیربکس گران ترین و مهم ترین قطعه یک خودروی گیربکس اتوماتیک است. بنابراین برای رسیدگی به آن باید نشانه های کمبودهای جدی را شناسایی کرد تا بتوان در اسرع وقت آسیب های جدی را رفع کرد.

مهم‌ترین علائم خرابی سلکتور

این بخش چند نشانه را توضیح می دهد که نشان می دهد انتخابگر گیربکس اتوماتیک خودرو شما ممکن است خراب باشد.

عدم تطابق نشانگر با شماره دنده

خرابی انتخابگر باعث می شود که چراغ دنده با شماره دنده مطابقت نداشته باشد. به عنوان مثال، هنگامی که دستگاه در حالت P یا Park است. حرف D در لوگوی پشت آمپلی فایر ظاهر می شود. این نشانه ای برای حرکت است.

کابل های کشیده ای که گیربکس را به مجموعه شیفتر متصل می کند باعث می شود که چرخ دنده ها به اشتباه روی صفحه نمایش داده شوند. در این شرایط باید به یک تکنسین حرفه ای مراجعه کنید تا مشکل را برطرف کند و کابل را بلند کند.

خاموش نشدن خودرو

یکی از نشانه های بد بودن انتخابگر گیربکس اتوماتیک این است که خودرو خاموش نمی شود یا سوئیچ از استارت نمی آید. این علامت یکی از بدترین نشانه های عدم انتخاب است. زیرا هرگز نمی دانید چه تجهیزاتی در ماشین شما وجود دارد.

بنابراین دفعه بعد که می روید؛ ممکن است از واکنش های خودرو تعجب کنید. اتفاقات غیرمنتظره پشت این علامت هم برای مسافران و هم برای رانندگان خطرناک است و باید سریعا به آنها رسیدگی شود.

روشن شدن خودرو با دنده دیگر

خودروهای اتوماتیک طوری طراحی شده اند که موتور را فقط در زمانی که گیربکس در حالت P (پارک) یا N (خنثی) است راه اندازی کند. بنابراین، اگر ماشین در حالی که دستگاه در حالت دیگری است راه اندازی شود، ممکن است انتخابگر گیربکس آسیب ببیند.

در بیشتر موارد، این به دلیل معیوب بودن شیر برقی یا سلکتور است. هر دوی این الگوهای خرابی علائم مشابهی دارند و مسئولیت آن بر عهده تکنسین تعمیر است. گاهی اوقات مشکلات هر دو جزء باعث بروز این علائم می شود.

به دنده نرفتن خودرو

اگر بخواهید ماشین خود را روشن کنید و دور شوید، جعبه درگیر نمی شود، ممکن است انتخابگر معیوب باشد. این علامت معمولاً نشان دهنده یک خطای بزرگ است، مانند یک سلکتور آسیب دیده که قابل تعمیر نیست. تا زمانی که این قطعه را تعویض نکنید و مشکل را برطرف نکنید، ماشین شما روشن نمی شود. وسیله نقلیه قابل جابجایی نیست.

جا به‌ جایی خشن

حرکات غیرمنتظره خودرو هنگام تعویض دنده، لرزش یا تاخیر در این فرآیند یکی از نشانه های خطای انتخابگر گیربکس اتوماتیک است. هنگامی که پدال گاز فشار داده می شود، بسته به شرایط جاده و سرعت موتور، خودرو باید به سرعت تعویض کند.

حتی اگر این فرآیند به تعویق بیفتد یا دستگاه در موقعیت معکوس نصب شده باشد. خودرو برای مدت کوتاهی به جلو حرکت می کند. برای پیدا کردن مشکل احتمالی انتخابگر باید به مکانیک مراجعه کنید.

عدم تطابق نشانگر دنده با دنده درگیر

یکی از عملکردهای آپشن نشان دادن دنده درگیر روی نشانگر دنده است. اما اگر این قسمت خراب شود، تجهیزات همراه نیز به درستی نمایش داده نمی شوند. به عنوان مثال، اگر از R خارج شده باشید و انتخابگر دنده را در D قرار دهید، ممکن است همچنان N یا P یا R یا عقب دنده را نشان دهد.

این حالت زمانی رخ می دهد که دنده از حالت های مختلف تعویض شود و انتخابگر همچنان حالت قبلی را نشان دهد.

لیز خوردن دنده

این یکی از علائم مشکل رایج گیربکس است. یک لغزش دنده. این علامت به شرایطی اشاره دارد که در آن گیربکس به طور ناگهانی از پایین به بالا بدون تغییر سرعت خودرو تغییر می کند. گاهی اوقات ترافیک سریع است. گیربکس به یک دنده پایین اضطراری تغییر می کند.

در صورت بروز علائم خرابی سلکتور گیربکس اتوماتیک چه کار کنیم؟

تمام قطعات مکانیکی به عنوان یک سیستم یکپارچه کار می کنند و عملکرد آنها به شدت به یکدیگر وابسته است. بنابراین اختلال در عملکرد این قطعات، کل سیستم را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث ایجاد مشکل در سایر قطعات به خصوص قسمت های مهم موتور می شود.

در صورت تداوم آسیب، برخی از قطعات علاوه بر ایجاد اختلال در کار دیگران، می توانند آسیب جدی وارد کنند. نبود انتخابگر الکترونیکی دنده یکی از آنهاست. بنابراین اگر وسیله نقلیه شما مجهز به گیربکس اتوماتیک است، در صورت مشاهده علائم خرابی در انتخابگر گیربکس اتوماتیک، توصیه می شود برای تعمیر آن به یک مکانیک حرفه ای مراجعه کنید. گیربکس قطعه حساسی است که حتی برای کوچکترین ضعف باید در زمان مناسب تعمیر شود تا آسیبی به سایر قطعات وارد نشود.

چرا سلکتور تعویض دنده خراب می‌شود؟

آب دشمن کلکتور است و در بسیاری از موارد این قسمت داخل جعبه می افتد. ریختن آب به داخل سلکتور یا تماس این قطعات با مواد مولد رطوبت باعث کاهش کارایی جعبه می شود. در حالت عادی وقتی موتور در حال گرم شدن است، سلکتور به داخل آب می رود.

بنابراین، بهتر است تعمیرات و خدمات خودروی خود را به تعمیرگاه خودرو مورد اعتماد انجام دهید تا از این مشکلات پرهزینه جلوگیری شود. ضمناً هنگام تمیز کردن موتور خودرو مراقب باشید که آب داخل سلکتور نریزید.

مهم ترین نکته ای که در مورد این قطعه باید بدانید این است که حتی کوچکترین برخورد با آب باعث افتادن سلکتور می شود. انتخابگر جزء مهمی از گیربکس است و خرابی آن گاهی اوقات باعث بروز مشکلاتی در زندگی سرنشینان خودرو می شود. اما با وجود این اهمیت، عملکرد صحیح گیربکس، سلکتور و سایر قطعات مکانیکی قبل از خرید خودرو می تواند از بروز مشکلات جدی در خودرو جلوگیری کند.

علت اهمیت تنظیم بودن سلکتور گیربکس چیست؟

تنظیمات صحیح انتخابگر گیربکس تاثیر زیادی بر عملکرد صحیح خودروی شما دارد و اگر این تنظیمات نادرست باشند، ممکن است چراغ های ترمز عقب روشن نشوند. البته این مشکل می تواند به دلیل خرابی سیستم الکتریکی خودرو نیز رخ دهد.

همچنین در صورت عدم وجود تنظیمات صحیح در این قسمت، وضعیت دستگاه در پشت آمپلی فایر نمایش داده نمی شود و اطلاعات لازم به کامپیوتر خودرو ارسال نمی شود. اگر سیگنال صحیح از ECU ارسال نشود، دنده ها تعویض نمی شوند و به درستی کار نمی کنند.

کاربرد سلکتور تعویض دنده

ما توصیه های زیادی در مورد نگهداری و عملکرد گیربکس اتوماتیک شنیده ایم، اگرچه این توضیحات و توصیه ها بسته به نوع گیربکس اتوماتیک متفاوت است. امروزه انواع مختلفی از گیربکس های اتوماتیک تولید می شود که رایج ترین آنها مدل های مجهز به مبدل گشتاور است که در بین عموم به عنوان توربین نیز شناخته می شود. از دیگر مدل های رایج گیربکس اتوماتیک می توان به گیربکس های دو کلاچه خشک و مرطوب، نوع AMT و مدل های گیربکس CVT اشاره کرد. هر کدام از این گیربکس ها دارای یک سری قطعات خاص و منحصر به فرد هستند.