معرفی و بررسی ترموستات
وظیفه اصلی ترموستات تنظیم دما است. شما باید قبل از اینکه بفهمید ترموستات چه کار می کند، با انواع ترموستات ها را بدانید. ترموستات دمای خودرو را کنترل می کند. سیستم خنک کننده هر خودرو دارای قطعات زیادی است که یکی از آنها ترموستات نامیده می شود.
سیستم خنک کننده خودروهای احتراقی مهم است و اگر خوب کار نکند، موتور به خوبی کار نمی کند یا حتی خراب می شود. نگه داشتن موتور در دمای مناسب بسیار مهم است. اگر هوا خیلی سرد باشد، روغن بزرگتر و چسبناک تر می شود که می تواند به قطعات داخل موتور آسیب برساند.
همچنین افزایش بیش از حد دمای موتور باعث رقیق شدن روغن و از دست دادن خاصیت روغن کاری خود می شود. این هم به موتور آسیب می زند. بهترین دما برای کارکرد موتور خودرو 85 درجه سانتیگراد است. اگر دمای موتور خیلی زیاد یا خیلی پایین باشد، عملکرد خودرو تحت تأثیر قرار می گیرد.
ترموستات خودرو چیست؟
برای تعریف ترموستات، بهتر است ابتدا به اجزای سیستم خنک کننده خودرو نگاهی بیندازیم. سیستم های خنک کننده خودرو معمولا دارای فن خنک کننده، پمپ آب، رادیاتور، شیلنگ و منبع انبساط هستند. پمپ آب با روشن شدن موتور روشن می شود.
معمولا پمپ آب با تسمه تایم یا تسمه دینام حرکت می کند. پمپ آب را به اطراف موتور حرکت می دهد. بعد از داغ شدن به داخل توری های رادیاتور رفته و توسط فن و هوای بیرون خنک می شود. سپس به موتور باز می گردد.
عملکرد ترموستات
مهمترین چیز این است که موتور خودرو برای کارآمدی و بهره وری باید در محدوده دمایی خاصی به خوبی کار کند. اگر دمای موتور به این حد نرسد، به خوبی کار نمی کند و سوخت بیشتری مصرف می کند. دمای پایین باعث افزایش ویسکوزیته روغن موتور می شود که چرخش یا حرکت قطعات متحرک موتور را دشوارتر می کند.
بنابراین از شیری که نحوه ورود آب به رادیاتور را کنترل می کند به نام ترموستات استفاده می شود. ترموستات دریچه ای است که دما را تنظیم می کند. هنگامی که موتور در دمای مشخصی قرار دارد، سوپاپ به طور خودکار پایین می آید تا آب وارد رادیاتور شود.
مشکلات ناشی از خرابی ترموستات خودرو
ترموستات خودرو معمولاً به یکی از دو حالت خراب می شود. یا اینکه سوپاپ به درستی کار نمی کند و مسیر ورودی آب را در محدوده دمای مجاز باز نمی کند که در این صورت دمای موتور بسیار سریع و شدید افزایش می یابد.
همانطور که احتمالاً می دانید، وقتی موتور داغ تر می شود، روغن نازک تر و قدرت کمتری پیدا می کند. این می تواند برای قطعاتی مانند یاتاقان ها، چرخ ها و پیستون ها مشکل ایجاد کند، اما اگر سوپاپ ترموستات باز بماند، دمای موتور یا به حد استاندارد نمی رسد یا خیلی دیر می رسد.
به همین دلیل روغن سیال کمتری دارد و قطعات متحرک موتور کندتر حرکت می کنند. به طور کلی فشار بیشتری به موتور وارد خواهد شد. همچنین مصرف سوخت بالا رفته و عمر قطعات حساس موتور کاهش می یابد.
علائم خرابی ترموستات خودرو
اگر متوجه شدید که دمای موتور بیش از حد بالا رفته است، ابتدا باید به این فکر کنید که آیا ترموستات از کار افتاده است یا خیر. در این مواقع بخاری خودرو را روشن کرده و فن را روی بالاترین سرعت قرار دهید. این به خروج گرمای موتور از طریق دریچه های هوای داخل کابین کمک می کند.
اگر دمای موتور خیلی زیاد است، می توانید موتور را خاموش کرده و درب آن را باز کنید تا سریع تر خنک شود. در این صورت بهتر است خودرو را سریع روشن کنید تا رینگ ها به بدنه سیلندر نچسبند. در زمستان، اگر ترموستات خودرو روشن باشد، ممکن است هوای گرم به خوبی جریان نداشته باشد، حتی وقتی بخاری روشن است. این بدان معنی است که ترموستات به درستی کار نمی کند. اگر این اتفاق افتاد، ترموستات باید تعمیر یا تعویض شود.
عمر مفید ترموستات چقدر است؟
بدیهی است که هر قسمت از خودرو عمر محدودی دارد. اگر بیشتر از آن استفاده کنید، ممکن است باعث آسیب و ضرر شود. ترموستات نیز از این قانون پیروی می کند و می تواند مدت زمان مشخصی کار کند. اکثر کارشناسان فکر می کنند که این قطعه زمانی که به درستی کار نکند باید تعویض شود. ترموستات باید هر 50000 کیلومتر یا بعد از یک سال تعویض شود.

اجزای ترموستات خودرو
اجزای ترموستات خودرو
ترموستات خودرو از قطعات مختلفی تشکیل شده است که هر کدام کار خود را انجام می دهند. این قسمت ها به شرح زیر است:
- سوپاپ: سوپاپ موجود در ترموستات خودرو به جریان مایع خنک کننده به داخل سیلندر کمک می کند. این شیر از عبور مایع در زمانی که دما به حد معینی نمی رسد جلوگیری می کند.
- فنر: فنر ترموستات شیر را بسته نگه می دارد. این شیر به سیلندر متصل می شود که با موم حرارتی پر شده است. یک میله فولادی در جلوی فنر برگشتی قرار دارد که همان کار پیستون را انجام می دهد.
- سوپاپ فرعی: این شیر به ترموستات کمک می کند تا بهتر کار کرده و دما را کنترل کند.
- سیلندر بازشونده: ترموستات دارای بخش ویژه ای است که نحوه جریان مایع خنک کننده را کنترل می کند. برای کنترل دما باز و بسته می شود.
- حلقه مسدودکننده: ترموستات دارای بخش خاصی به نام حلقه مسدود کننده است که جریان سیال و دمای موتور را کنترل می کند. همچنین دارای سوپاپ و فنر است.
مراحل تعویض ترموستات خودرو
اکنون که می دانید ترموستات خودرو در کجای موتور خودرو قرار دارد و چگونه خرابی آن را تشخیص دهید، می توانید به راحتی ترموستات خودرو را تعویض کنید. در ادامه مراحل تعویض ترموستات خودرو را مرحله به مرحله به شما توضیح خواهیم داد.
- مایع خنک کننده موتور را با یک سطل بزرگ تخلیه کنید. این برای جلوگیری از نشت مایع و تمیز کردن محل کار خوب است. از خنک شدن موتور و دمای مناسب اطمینان حاصل کنید.
- شیلنگ رادیاتور را باز کرده و به ترموستات خود وصل کنید. شلنگ معمولاً به قسمت بالای ترموستات متصل می شود.
- با استفاده از ابزار مناسب، پیچ های نگهدارنده ترموستات را باز کرده و ترموستات قدیمی را خارج کنید. تمام پیچ های پایین ترموستات را بیرون بیاورید.
- ترموستات جدید را بگذارید و پیچ ها را محکم کنید. مطمئن شوید که ترموستات به درستی در محفظه آن قرار گرفته و نصب آن عاری از نقص است.
- شیلنگ رادیاتور را به ترموستات وصل و شیلنگ را با گیره یا مهره ثابت کنید. مایع مناسب را در مخزن رادیاتور قرار دهید. این کار را به آرامی و با احتیاط انجام دهید تا هوای سیستم خنک کننده شما خارج شود.
- موتور را روشن کنید و مراقب آن باشید. مطمئن شوید که ترموستات به درستی کار می کند و دمای موتور نرمال است.
به همین راحتی ترموستات خودرو خود را نصب کرده اید.
چرا نباید ترموستات را از مدار خارج کرد؟
برخی از رانندگان در تابستان برای خنک کردن موتور و استفاده بیشتر از سیستم خنک کننده، ترموستات خودرو را خارج می کنند. در این شرایط، مایع خنک کننده در اطراف ترموستات جریان می یابد، اما این کار باعث می شود موتور برای رسیدن به دمای استاندارد کاری خود سخت تر کار کند، یعنی مصرف سوخت آن نیز بالا می رود. همچنین حذف ترموستات خودرو از مسیر مایع خنک کننده باعث افزایش دبی می شود؛ بنابراین رادیاتور خودرو زیاد خنک نمی شود و آب بدون خنک شدن به داخل موتور باز می گردد.
همچنین، برداشتن ترموستات خودرو زمانی که در سر پایینی ها حرکت میکنید نشان داده میشود. در این مواقع دمای مایع خنک کننده سریعتر کاهش می یابد و موتور به طور ناگهانی خنک می شود. این کاهش دما باعث ایجاد مشکل در سرسیلندر خودرو خواهد شد.
نکات مهم در زمان خرید ترموستات
برای خرید ترموستات باید نکات زیر را در نظر بگیرید.
جنس ترموستات
ترموستات های مختلفی در بازار موجود است. آنها می توانند تمام فلز باشند یا ترکیبی از مواد مانند فلز، پلاستیک نسوز، مس یا آلومینیوم داشته باشند.
زمان قابل استفاده
ترموستات ها انواع مختلفی دارند و برخی از آنها فقط برای زمستان یا تابستان مناسب هستند. در این بخش، بهتر است ترموستاتی بخرید که بتواند هر چهار فصل را تحمل کند.
سازگاری با مدل خودرو
بسیار مهم است که ترموستات خریداری شده با نوع موتور خودروی شما مطابقت داشته باشد. برای این کار نیازی نیست کار خاصی انجام دهید، فقط در زمان خرید به کارشناس فروش بگویید که چه نوع و مدل ماشینی دارید تا قطعه مناسب را در اختیار شما قرار دهد.
تثبیت دمایی محصول
ترموستات زمان باز یا بسته شدن را کنترل می کند و اگر دمای موتور بیشتر یا کمتر از این باشد، باید روشن شود. سازنده قطعه بر اساس حجم موتور خودرو و مشخصات فنی آن تصمیم می گیرد که قطعه چقدر عمر کند.
قیمت ترموستات خودرو
ممکن است هنگام خرید قیمت های متفاوتی برای ترموستات ها ببینید. عوامل زیادی وجود دارند که بر قیمت آن تأثیر میگذارند، مانند نوع ماشین، مارک، کمیاب بودن آن و غیره. اگر قطعات تقلبی را خریداری کنید احتمال دارد قیمت پایین تری داشته باشد.
با این وجود فروشگاه هایی وجود دارند که محصول اصل و اوریجینال است و شما باید هزینه بیشتری برای خرید آن بپردازید.
آخرین دیدگاهها