تامین و واردات مواد اولیه شیمیایی

خرید و فروش مواد اولیه شیمیایی چیزی است که بسیاری از کشورها صادرات و واردات زیادی از آن دارند. ایران به دلیل دارا بودن مواد شیمیایی فراوان از جمله معادن و مواد نفتی و گازی یکی از مهمترین قطب های تولید است.

در ایران مواد شیمیایی یکی از پرمصرف ترین اقلام وارداتی است. گمرک ایران می گوید بیش از 68 درصد کالاها و مواد وارد شده است. ایران به مواد شیمیایی معروف است. ایران نفت و گاز طبیعی زیادی می فروشد. 82 درصد درآمد صادراتی کشور است.

شرکای اصلی صادرات مواد شیمیایی ایران چین، عراق، ترکیه، هند و امارات هستند. مواد شیمیایی تنوع گستره وسیعی دارد. این چیزی است که مردم در مکان های مختلف برای ساختن محصولات از آن استفاده می کنند.

مواد اولیه شیمیایی چیست؟

در صنایع شیمیایی دو نوع ماده به نام مواد اولیه شیمیایی و مواد شیمیایی وجود دارد. مواد اولیه شیمیایی موادی هستند که به صورت خام در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. مواد اولیه شیمیایی انواع مختلفی دارند. به عنوان مثال، مواد خام فلزی، مواد خام از نفت خام، مواد خام شیمیایی از زیست توده، و مواد خام سنگ.

اگر در صنایع شیمیایی مانند صنایع نفت یا پتروشیمی کار می کنید، نیاز به وارد کننده مواد اولیه شیمیایی دارید. شرکت های شیمیایی بر اساس خواسته های بازار، مواد شیمیایی را از چین یا سایر کشورها خرید و فروش می کنند.

مواد اولیه شیمیایی

مواد اولیه شیمیایی

خرید مواد اولیه شیمیایی وارداتی

برای خرید مواد اولیه وارداتی شیمیایی باید به سراغ معتبرترین شرکت ها بروید. مواد شیمیایی از جهات مختلفی طبقه بندی می شوند، اما رایج ترین روش ها بر اساس ترکیب شیمیایی، کاربرد یا حالت فیزیکی آنها است. دانستن نحوه طبقه بندی مواد شیمیایی برای استفاده ایمن و خوب از آنها بسیار مهم است.

مواد شیمیایی مصنوعی مواد شیمیایی هستند که توسط انسان در آزمایشگاه یا کارخانه ساخته می شوند. این مواد در زمینه های مختلفی مانند علوم، پزشکی، کشاورزی و غیره استفاده می شود. برخی از مواد شیمیایی مانند آب، اکسیژن و نیتروژن از طبیعت می آیند، در حالی که بسیاری دیگر توسط انسان ساخته می شوند.

طبقه بندی مواد اولیه شیمیایی

طبقه بندی کلی مواد اولیه شیمیایی صنعتی بر اساس ساختار مولکولی آنها به دو گروه ترکیبات آلی و معدنی است. هر گروه ویژگی های خاص خود را دارد.

مواد شیمیایی آلی

مواد شیمیایی آلی از اتم هایی مانند کربن، اکسیژن و هیدروژن ساخته شده اند. هیدروکربن ها رایج ترین ترکیب شیمیایی آلی هستند. از مواد شیمیایی آلی در ساخت بسیاری از حشره کش ها، آفت کش ها و … استفاده می شود، اگر نام ترکیبات آلی را به عنوان یک گروه فرار در مواد شیمیایی می شنوید به این معنی است که استفاده شده اند و می توانند آلاینده ای برای محیط زیست باشند.

مواد شیمیایی معدنی

مواد شیمیایی صنعتی بخشی از گروهی به نام ترکیبات معدنی هستند. آنها عناصر مشابه زیادی در ساختار خود دارند که در پوسته زمین یافت می شوند. اکسیدهای فلزات قلیایی، فلزات زمین و ترکیبات فلزات واسطه معمولاً مواد شیمیایی معدنی نامیده می شوند.

برخی از این مواد ساختار مولکولی ساده ای دارند، اما عناصری که استفاده می کنند در جدول تناوبی قرار دارند. با ارزش ترین و مهم ترین کانی ها فلزات کمیاب، گاز نیتروژن، گاز اکسیژن و فلزات گرانبها هستند. ساختار مولکولی انواع ترکیبات معدنی بسیار ساده تر از ترکیبات آلی است.

به عنوان مثال، فسفر، گوگرد یا دی اکسید تیتانیوم مواد معدنی کریستالی هستند. هر ساختار دارای هدف خاصی است و دارای خواص شیمیایی و فیزیکی متفاوتی است.

لیست مواد اولیه شیمیایی

توضیح دادیم که پنج نوع ماده شیمیایی در صنعت استفاده می شود. برخی از آنها برای کارهای خاص و برخی دیگر بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. در اینجا چند نمونه از مواد شیمیایی رایج مورد استفاده در صنایع آورده شده است.

اسید سولفوریک

اسید سولفوریک ماده اولیه ای است که در تولید کودهای شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. کودهای سوپر و سولفات آمونیوم از اسید سولفوریک ساخته می شوند. این ماده به عنوان یک ماده صنعتی برای ساخت بسیاری از باتری های سرب اسیدی، شوینده ها، رنگ ها و جوهرها، تولید رنگدانه های صنعتی و در صنایع داروسازی، تهیه اسید کلریدریک و … استفاده می شود.

اسید سولفوریک نیز در صنعت پالایش نفت خام برای حذف ناخالصی ها استفاده می شود. از این اسید برای حذف اکسیدهای فلزی از صفحات الکترونی نیز استفاده می شود. این اسید در ساخت نیتروگلیسیرین و نایلون نیز کاربرد دارد.

نیتروژن

نوع دیگری از مواد شیمیایی صنعتی نیتروژن است. نیتروژن باعث کاهش میزان اکسیژن در مواد مختلف می شود. بسیاری از صنایع از نیتروژن مایع استفاده می کنند. از نیتروژن برای ساخت فلزات، فولاد، بتن و سایر مصالح ساختمانی استفاده می شود.

اتیلن

اتیلن یکی از رایج ترین مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعت پلاستیک است. این مواد شیمیایی صنعتی بسیار خوب هستند و برای ساخت مولکول های پلیمری استفاده می شوند. از پلی اتیلن برای ساخت ظروف بسته بندی، قطعات پلاستیکی و … استفاده می شود.

آمونیاک

آمونیاک دیگر مواد خام شیمیایی ماست. نیمی از آمونیاکی که در سراسر جهان تولید می شود در کشاورزی استفاده می شود. از نیترات آمونیوم برای تولید کودهایی با آمونیاک و اوره استفاده می شود. آمونیاک همچنین برای ساخت مواد شیمیایی و محصولات دیگر مانند:

  • صنعت نقاشی
  • تولید دارو با سولفات
  • تولید لوازم آرایشی و بهداشتی
  • برخی از منسوجات مصنوعی مانند ابریشم مصنوعی و نایلون
  • پاک کننده های شیشه و پاک کننده های خانگی
  • به عنوان یک عامل پیچیده در معدن و تولید فلز
  • به عنوان خنک کننده برای تبرید صنعتی
  • در صنعت چرم

مواد پلیمری

پلیمرها موادی هستند که مولکول های تکرار شونده زیادی دارند. آنها در پلاستیک، لاستیک، الیاف مصنوعی و مواد بسته بندی استفاده می شوند. پلیمرها مواد خام شیمیایی هستند که از نفت و سایر مواد نفتی ساخته می شوند.

قیمت پایین آنها دلیل اصلی استفاده از پلیمرها در صنعت است؛ بنابراین قیمت پلیمر دلیل این امر است. سه نوع پلیمر وجود دارد: ترموپلاستیک، ترموست و الاستومر. پلیمرها مولکول های آلی بزرگی هستند که از بسیاری از مولکول های کوچکتر به نام مونومر ساخته شده اند. پلیمرها از بسیاری از واحدهای مونومر تکرار شونده در زنجیره های بلند تشکیل شده اند.

رنگ‌ ها و رزین ‌ها

رنگ ‌ها و رزین ‌ها موادی هستند که در صنایع مختلف برای ساختن رنگ ‌ها، پوشاندن اشیا و مقاومت در برابر اشیاء بیرون استفاده می‌شوند. رنگ ‌ها برای رنگ ‌آمیزی موادی مانند پوشش ‌ها، رنگ ‌های خودرو، رنگ ‌های لاک و رنگ ‌های پوشش کاغذ و پلاستیک استفاده می ‌شوند.

از رزین ها برای ساخت وسایلی مانند ورق، ضد زنگ، چسب، فوم و سایر مواردی که در کارخانه ها استفاده می شود استفاده می شود. این مواد دارای کیفیت های مختلفی مانند ظاهر زیبا، مقاوم در برابر حرارت و ضربه، مقاومت در برابر مواد شیمیایی و عایق هستند.

رزین یک ماده مایع است که کریستالی یا چسبناک نیست. رزین های طبیعی مواد آلی هستند که شفاف یا نیمه شفاف و به رنگ زرد تا قهوه ای هستند. رزین مصنوعی یک ترکیب آلی است که از کربن، هیدروژن، گوگرد و اکسیژن ساخته شده است.

رزین های اپوکسی پلیمرهایی هستند که از مونومرهایی ساخته می شوند که حداقل دو گروه اپوکسید دارند. آنها به خوبی به هم می چسبند، می توانند در برابر مواد شیمیایی مقاومت کنند و ویژگی های خاص دیگری نیز دارند.

رزین و رزین اپوکسی در بسیاری از صنایع مختلف مانند دکوراسیون منزل، طراحی، هنر، جواهرات و ابزار مصنوعی استفاده می شود.

تیتانیوم یک ماده مهم شیمیایی دیگر

تیتان نهمین فلز رایج روی زمین است و اغلب در سنگ ها و رسوبات یافت می شود. Ti یک فلز انتقالی است، به این معنی که می تواند الکترون ها را از سطوح انرژی چندگانه پیوند دهد. این فلز به رنگ نقره ای و استحکام بالایی دارد. این نام از موجودات اساطیری یونانی به نام “تیتان” گرفته شده است که بسیار قوی و انعطاف پذیر بودند.

اهمیت واردات مواد شیمیایی

واردات مواد شیمیایی در بسیاری از کشورهای جهان یک تجارت بسیار سودآور است. صنایع به انواع مختلفی از مواد شیمیایی نیاز دارند؛ بنابراین ممکن است یک کشور به اندازه کافی از آنها نداشته باشد. آمارها نشان می دهد که حدود 11 درصد از کالاهای وارداتی مربوط به مواد شیمیایی اولیه مورد استفاده صنایع و کارخانجات است.

حتی بزرگترین کشورهای صادرکننده مواد شیمیایی نیز برخی از ترکیبات شیمیایی را از کشورهای دیگر وارد می کنند. مواد شیمیایی مهمتر از آن چیزی هستند که ما تصور می کنیم. این برای کشور خودمان که 90 درصد مواد شیمیایی خود را وارد می کند، مهم خواهد بود.

لیست مهم ترین مواد شیمیایی وارداتی

  • مواد شیمیایی مورد استفاده در کارخانه ها
  • صنایع غذایی
  • کودهای شیمیایی کشاورزی
  • صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی
  • مواد شیمیایی مورد استفاده در صنایع تصفیه آب
  • صنایع تولید صابون
  • پاک کننده های شیمیایی
  • مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعت لاستیک
  • مواد شیمیایی به کار رفته صنعت آبکاری
  • مواد شیمیایی کاربردی در صنایع رنگ آمیزی و رزین

مراحل واردات مواد شیمیایی

واردات مواد شیمیایی مراحل مختلفی دارد که قبل از انجام این کار باید در مورد آنها بدانید. ابتدا باید بررسی کنید که آیا محصول مورد نظر شما قابل واردات است یا خیر. سپس باید از مکان های مناسب اجازه بگیرید.

ابتدا به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بگویید محصول شما به چه چیزی نیاز دارد تا برای آن برچسب بزنند. در مورد قیمت و نحوه پرداخت باید با فروشنده این محصولات مذاکره کنید. شما باید روش های حمل و نقل، هزینه های گمرکی، عوارض بازرگانی و … را مشخص کنید، همچنین باید مجوزهای لازم برای ترخیص کالا از گمرک را دریافت کنید.