تامین و واردات مواد اولیه پتروشیمی مخصوص صنایع نفت، گاز و پتروشیمی

مواد اولیه پتروشیمی را چقد می شناسید؟ صنعت پتروشیمی نوعی صنعت شیمیایی است که از نفت یا گاز طبیعی مواد شیمیایی می سازد. برخی از ترکیبات شیمیایی از سوخت های فسیلی دیگر مانند زغال سنگ یا از منابع تجدیدپذیر مانند ذرت، نیشکر یا میوه خرما به دست می آیند.

به بیان ساده، پتروشیمی ها مواد شیمیایی هستند که در اثر تعامل هیدروکربن های نفت یا گاز طبیعی با سایر مواد تغییر شکل می دهند. کلمه پتروشیمی از دو کلمه بنزین و شیمی گرفته شده است. پتروشیمی ها مواد شیمیایی هستند که از نفت ساخته می شوند.

صنایع پتروشیمی از مواد خام صنعتی حاصل از نفت خام و گاز برای تولید محصولات پتروشیمی استفاده می کنند. این مواد اولیه در فرآیندهای شیمیایی به محصولات پتروشیمی تبدیل می شوند. در این مطلب به بررسی مواد اولیه پتروشیمی خواهیم پرداخت.

تامین مواد اولیه پتروشیمی مخصوص صنایع نفت، گاز و پتروشیمی

تامین مواد اولیه پتروشیمی مخصوص صنایع نفت، گاز و پتروشیمی

انواع مواد اولیه پتروشیمی

مواد اولیه پتروشیمی از نفت به دست می آیند، اما می توانند از سوخت های فسیلی دیگر مانند زغال سنگ و گاز طبیعی یا از منابع تجدیدپذیر مانند ذرت، نیشکر یا سایر انواع زیست توده تامین شوند. ساخت پتروشیمی شامل فرآوری نفت و گاز در مراحل مختلف است.

در ادامه به برخی این مواد اشاره خواهیم کرد.

نفت خام

ماده اولیه اصلی صنعت پتروشیمی نفت خام است. از این روغن برای ساخت گازهای صنعتی، نفتا، بنزین و سایر فرآورده های نفتی استفاده می شود. منشا تشکیل این ماده مواد آلی از بقایای جانوران و گیاهان زنده است که هزاران سال است در لایه های زمین انباشته شده و به نفت خام تبدیل شده است.

دلیل دیگر تشکیل این ماده این است که پلانکتون ها و جلبک ها در کف دریا می میرند. پس از گذشت سالها و خشک شدن دریاها، رسوبات این موجودات حوضه های رسوبی تشکیل داده و به مواد آلی تبدیل شدند. در غیاب اکسیژن، این مواد آلی سه مرحله دیاژنز، کاتاژنز و متاژنز را طی می کنند و به هیدروکربن تبدیل می شوند.

گاز طبیعی

گاز طبیعی برای ساخت بسیاری از مواد شیمیایی و پتروشیمی استفاده می شود. از این گاز اتیلن، پروپیلن، آمونیاک و متانول ساخته می شود. از این مواد شیمیایی در تولید پلاستیک، رزین و سایر مواد شیمیایی استفاده می شود.

گاز طبیعی مخلوطی از گازهای قابل سوزاندن است و در چاه های زیرزمینی یافت می شود. این گاز به صورت محلول در نفت خام (PG) یا زیر کلاهک های بالای لایه های نفت خام وجود دارد. گاز طبیعی بیشتر ترکیبی از متان، اتان و گازهای سنگین تر مانند پروپان و بوتان است. گاز طبیعی از مخازن معمولاً دارای ترکیبات سولفید هیدروژن، دی اکسید کربن و گوگرد است.

اتیلن

صنعت پتروشیمی مواد زیادی به نام اتیلن می سازد. از گاز طبیعی و نفت می آید. اتیلن برای ساخت پلاستیک هایی مانند پلی اتیلن، وینیل کلراید (PVC) و پلی استایرن استفاده می شود. اتیلن رایج ترین ماده اولیه مورد استفاده در صنعت پتروشیمی است.

این نوع ماده را سبک ترین الفین می نامند زیرا دارای دو اتم هیدروژن به یک اتم کربن است. در سال 1393 حدود 137 میلیون تن از این ماده ساده مورد استفاده در صنعت پتروشیمی ساخته و مورد استفاده قرار گرفت.

پروپیلن

پروپیلن پس از اتیلن دومین ماده اساسی صنعت پتروشیمی از نظر مصرف در جهان است. در سال 2014، 92 میلیون تن پروپیلن در بازار مصرف شد. پلی پروپیلن با 66 درصد از زنجیره ارزش رایج ترین ماده مورد استفاده در جهان است.

سایر موارد مهم مانند پروپیلن اکسید، آکریلونیتریل، اسید اکریلیک، کومن و دی اتیل هگزانول از پروپیلن زیادی استفاده می کنند. بوتانول و ایزوپروپانول رایج ترین اشکال بعدی پروپیلن هستند. پروپیلن و اتیلن از مواد مهم برای ساخت مواد پتروشیمی هستند. پروپیلن برای ساخت پلاستیک، الیاف مصنوعی و سایر مواد شیمیایی استفاده می شود.

آمونیاک

آمونیاک عمدتاً توسط صنایع پتروشیمی ساخته می شود. از این ماده برای ساخت نیتروژن، اوره، نیترات و سایر مواد شیمیایی استفاده می شود. گاز آمونیاک ساده ترین و مهم ترین نوع گاز نیتروژن است. آمونیاک معمولا از نیتروژن و هیدروژن ساخته می شود.

آمونیاک از گاز سنتز ساخته می شود که معمولاً از گاز طبیعی، زغال سنگ یا سوخت مایع ساخته می شود. سولفات آمونیوم، بی کربنات آمونیوم و متیلامین از دیگر مواد موجود در زنجیره ارزش آمونیاک هستند.

متانول

متانول ساده ترین نوع الکل به نام متیل الکل است. این ماده برای صنعت پتروشیمی مهم است. در سال 2014، 64 میلیون تن از این ماده در سراسر جهان تولید و مصرف شد. متانول از گاز سنتز ساخته می شود که از گاز طبیعی، زغال سنگ و سایر سوخت های مایع نیز ساخته می شود.

ساخت، تغییر و فروش متانول در ایران برای رشد صنعت پتروشیمی مهم است. متانول یک ماده خام کلیدی در صنعت پتروشیمی است. از این ماده برای ساخت فرمالدئید، اتانول، استایرن و تولوئن و همچنین سوخت و خردکن در برخی فرآیندهای صنعتی استفاده می شود.

بنزن

سبک ترین آروماتیک دارای یک حلقه 6 کربنی است که سمی و سرطان زا محسوب می شود. در سال 2014، 44.5 میلیون از این ماده در کل جهان تولید و مصرف شده است. این نشان می دهد که این ماده چند کاربرد دارد. بنزن یک ترکیب معطر سبک به نام BTX است.

اتیل بنزن رایج ترین نوع بنزن است. کیومن، نیتروبنزن و سیکلوهگزان بعدی ترین انواع بنزن مورد استفاده در جهان هستند.

مواد پلیمری

پلیمرها از پلی اتیلن، پلی پروپیلن، پلی وینیل کلراید و سایر پلاستیک ها ساخته می شوند. از این مواد اولیه در صنایع پتروشیمی برای ساخت انواع محصولات پلاستیکی استفاده می شود. مواد پلیمری شامل پلاستیک، لاستیک، چسب، رنگ، فوم و رزین است که ما هر روز از آنها استفاده می کنیم.

این مواد در قرن بیستم به وجود آمدند و به بهتر شدن فناوری کمک کردند و نحوه زندگی مردم را تغییر دادند. مواد پلیمری بیشتر از مشتقات نفت و گاز ساخته می شوند، اما برخی از مواد پلیمری از مواد طبیعی ساخته می شوند.

نفتا

نفتا یکی از مهمترین محصولات واسطه ای در صنعت پالایش نفت خام یا نفتا است. این ماده برای ساخت مواد شیمیایی مانند کراکرهای بخار، تبدیل کاتالیزوری و ایزومریزاسیون استفاده می شود. برش های نفتا در پالایشگاه ها انجام می شود.

نفتا یک هیدروکربن با 5 تا 12 اتم کربن است که نقطه جوش آن از 30 تا 200 درجه سانتیگراد متغیر است. اگر نفت خام را از 30 درجه تا 200 درجه سانتیگراد گرم کنیم، نفتا ساخته می شود. 15 تا 30 درصد نفت خام در این دما می جوشد، بنابراین می توان همین مقدار را به نفتا تبدیل کرد. دو نوع نفتا در بازار وجود دارد: نفتای سبک (از 5 تا 6 کربن) و نفتای سنگین (از 6 تا 12 کربن).

کاربرد انواع مواد پتروشیمی

در اوایل قرن بیستم از نفت خام و گاز طبیعی برای ساخت بسیاری از چیزهای انسانی استفاده می شد. قبل از آن، نفت نقش مهمی در زندگی مردم نداشت. امروزه فرآورده های نفتی بخش مهمی از جامعه هستند. به عنوان مثال در ساخت بسیاری از قطعات مورد نیاز وسایل نقلیه نقش اساسی دارند.

علاوه بر این، این محصولات سال ها است که سوخت دستگاه های مشابه را تامین می کنند. در حال حاضر محصولات مفیدی مانند پلاستیک، لاستیک مصنوعی، چسب، حلال، کود، دارو، مواد افزودنی و مواد منفجره با استفاده از صنایع پتروشیمی ساخته می شود. این مواد اولیه صنعت پتروشیمی کاربردهایی دارند که در ادامه به بررسی انها می پردازیم.

پزشکی

پتروشیمی ها در پزشکی اهمیت دارند زیرا رزین، فیلم و پلاستیک می سازند. در اینجا فقط چند مورد است:

  • پنی سیلین و آسپرین از فنل و کومن ساخته می شوند.
  • از رزین های پتروشیمی برای ساخت دارو استفاده می شود، بنابراین روند تولید تسریع می شود.
  • پلاستیک و رزین برای ساختن چیزهایی مانند اندام های مصنوعی و پوست ساخته می شوند.
  • پلاستیک برای ساخت بسیاری از وسایل پزشکی مانند بطری ها، سرنگ های یکبار مصرف و غیره استفاده می شود.

غذایی

پتروشیمی ها برای ساختن محصولاتی که غذا را تازه نگه می دارد، مانند قوطی ها و بسته ها استفاده می شود. از پتروشیمی ها می توان برای تهیه بسیاری از شکلات ها و آب نبات ها نیز استفاده کرد. پتروشیمی ها برای بسیاری از غذاها مانند چیپس، غذاهای بسته بندی شده و کنسروها رنگ می سازند.

محصولات خانگی

پتروشیمی ها برای ساخت پلاستیک، الیاف و فیلم استفاده می شوند. از این مواد در بسیاری از وسایل خانه استفاده می شود. در خانه از وسایلی مانند فرش، پاک کننده، لباس، عطر و موم استفاده می کنیم.

مزایای محصولات پتروشیمی

شوینده ‌ها محصولات رایجی هستند که از مواد شیمیایی به نام پتروشیمی به دست می‌آیند. نگهدارنده ها محصولات پتروشیمی هستند که در صنایع غذایی و آرایشی استفاده می شوند. حفظ مواد آرایشی و مواد غذایی کنسرو شده یکی از دلایل اصلی استفاده از مواد نگهدارنده است.

پتروشیمی ها نیز اسید سالیسیلیک استیک یا ASA تولید می کنند. یکی از راه های استفاده از محصولات پتروشیمی ساخت تفلون است. تفلون ماده ای است که برای ساختن چاقو، چنگال و ماهی تابه استفاده می شود که نمی چسبد.

بطری ها از مواد شیمیایی ساخته شده اند. پلی استر در لوازم جانبی پلاستیکی، کاست ها و سی دی ها استفاده می شود.