روتامتر

روتامتر نوعی دبی سنج است که می تواند نحوه حرکت سیال در لوله را برای ما اندازه گیری کند. این مایع می تواند مایع یا گاز باشد. بسیاری از مردم از روتامترها برای بررسی میزان جریان آب استفاده می کنند. روتامتر از یک لوله با یک شناور در داخل تشکیل شده است.

از آنجا که سیال از پایین به بالای این ابزار در جریان هستند، نیروی مقاومتی به شناور وارد می شود و آن را به سمت بالا حرکت می دهد. با بالا آمدن شناور، مساحت روتامتر افزایش می یابد و بنابراین سطح جریان بین شناور و مجرای مخروطی روتامتر افزایش می یابد.

شناور بالا می رود تا زمانی که نیروی سیال، نیروی و وزن سیال یکدیگر را خنثی کنند. در این وضعیت، موقعیتی که روتامتر موقعیت شناور را می خواند، میزان جریان آب را نشان می دهد. هرچه هوای بیشتری در چرخش سنج جریان داشته باشد، منطقه شناور بزرگتر خواهد بود.

روتامتر به چه معناست؟

روتامتر ابزاری است که در صنعت برای اندازه گیری سرعت حرکت مایعاتی مانند گاز و مایع استفاده می شود. این ابزار دارای دو قسمت است: لوله بلند و شناور. شناور به تغییرات سرعت جریان سیال به صورت خطی پاسخ می دهد. هنگامی که یک سیال از طریق تاسیسات در حال حرکت است، اندازه گیری نرخ جریان برای بررسی فرآیند و شرایط پروژه مهم است.

روتامتر دو قسمت دارد: یکی برای خواندن و دیگری برای نمایش. روتامتر به سیستم لوله کشی متصل شده و دبی سیال اندازه گیری می شود. وزن شناور بیشتر از مایع است. بنابراین، ابتدا شناور در قسمت پایین لوله گرد قرار می گیرد.

کاربردهای روتامتر

در بیشتر موقعیت ها، زمانی که مایع یا گاز در یک لوله حرکت می کند، از روتامترها استفاده می شود. این ابزار ممکن است در یک پالایشگاه برای اندازه گیری سرعت جریان نفت از یک مکان به مکان دیگر استفاده شود.

کاربردهای روتامتر

کاربردهای روتامتر

برخی از این ابزارها را می توان برای اندازه گیری دبی های زیاد مانند عبور آب از رودخانه ها یا عبور هوا و جو استفاده کرد. بنابراین کاربردهای روتامتر بسیار متنوع است و تا حد زیادی انتخاب ما را تحت تاثیر قرار می دهد.

روتامتر چگونه استفاده می شود؟

لوله اندازه گیری به صورت مخروطی کوچکتر در پایین شروع می شود و با درجه بندی های مقیاس روی لوله بزرگ می شود. هنگامی که جریان وجود ندارد، شناور در پایین لوله می ماند. اما زمانی که سیال بیشتری جریان داشته باشد، شناور به دلیل نیروی گرانش و نیروهای چسبناک بالا می‌آید و متعادل می‌ماند.

مایع از پایین لوله مخروطی عبور می کند. مقداری از مایع به ته شناور می رود و بقیه خارج می شود. روتامتر دو نیرو در جهت مخالف دارد: نیروی گرانش به سمت پایین و نیروی پسا به سمت بالا است. آب شناور را به سمت بالا حرکت می دهد.

با گذشت زمان، ناحیه ای که آب در آن جریان دارد، وزن جسم شناور را برآورده می کند. هنگامی که گرانش و وزن شناور هر دو ثابت هستند، فاصله شناور به سمت بالا متناسب با سرعت مایع در طول لوله مخروطی است.

انواع روتامترهای متناسب با جنس بدنه

نکته مهم دیگری که در انتخاب روتامتر باید به آن توجه کرد، جنس آن است. این تجهیزات در ابتدا فقط از شیشه ساخته می شدند، اما چون فشار، دما و محیط بر عملکرد آنها تأثیر می گذاشت، مدل های دیگر با مواد بدنه متفاوت ساخته شدند. ما به سه نوع دبی سنج فکر می کنیم.

روتامتر شیشه ای

این تجهیزات در صنایع شیمیایی، نفت، دارو، کود، الیاف شیمیایی، مواد غذایی، رنگ، حفاظت از محیط زیست و تحقیقات علمی برای اندازه گیری جریان تک فاز استفاده می شود.

روتامتر فلزی

برای اندازه گیری جریان در کاربردهای فشار بالا و دمای شدید استفاده می شود. می توان از آن در مکان های خطرناک استفاده کرد.

نحوه نصب روتومتر

روتامتر باید به صورت عمودی قرار گیرد. هنگام نصب این ابزار باید به نکات زیر توجه کنید.

  1. ابتدا باید بدون لرزش به صورت عمودی روی خط لوله نصب شود. مایع موجود در فلومتر به سمت بالا و پایین حرکت می کند.
  2. فلومتر شناور لوله فلزی نصب شده روی خط لوله فرآیند باید مجهز به خط لوله by pass و شیر by pass باشد.
  3. در انتهای فلومتر باید یک قطعه لوله در دهانه بیشتر از 5 برابر قطر لوله و در خروجی 250 میلی متر بلندتر باشد.
  4. در صورتی که محیط دارای مواد مغناطیسی باشد باید فیلتر مغناطیسی تعبیه شود. اگر ناخالصی های جامد در هوا وجود دارد، یک فیلتر بین شیر و قسمت مستقیم لوله قرار دهید.
  5. برای اندازه گیری گاز، مطمئن شوید که فشار خط لوله حداقل 5 برابر افت فشار روتامتر باشد تا شناور بتواند به درستی کار کند.
  6. فلنج خط لوله فرآیند باید موازی با فلنج فلومتر باشد تا از تغییر شکل جلوگیری شود و خط لوله باید برای جلوگیری از لرزش و کاهش بار محوری آن حمایت شود.